Begini Cara Yang Betul Dan Senang Jika Anda Ingin Masak Nasi Kukus Ala Gerai. Mudah, Cepat Masak & Tak Berkerak.Memang Menjimatkan!



Nasi kukus memang enak. Teksturnya yang gebu membuatkan ia tidak puas dimakan. Lebih-lebih lagi jika dinikmati bersama kuah gulai, ayam goreng berempah panas serta sambal. Bagi yang nak cuba buat nasi kukus ni, bolehlah guna teknik serta sukatan perkongsian saudari Yatie Tie. Resipi ni juga sesuai untuk berniaga. Selamat mencuba!



CARA-CARA MASAK NASI GUNA TEKNIK KUKUS



BAHAN-BAHAN:

Beras
Air
Bekas ( seperti dalam gambar)


CARA MEMASAK:

1. Basuh beras seperti biasa dan toskan airnya.

2. Sukat 1 bekas beras dan 1 bekas air. Guna sukatan yang sama untuk kedua-dua bahan ini




3. Masukkan beras dan air ke dalam bekas kukusan dan kukus selama 30 minit. Jika menggunakan api yang besar, lagi cepat nasi masak.



4. Angkat dan nasi boleh dinikmati bersama ayam goreng berempah, sambal belacan dan kuah gulai/kari.



RESIPI SAMBAL:


Cili merah
Cili padi
Air Asam Jawa
Belacan
Garam secukup rasa
Perisa | jika suka
Limau nipis @ limau kasturi
*Jumlah bahan adalah mengikut kesesuaian dan citarasa masing-masing.



CARA-CARA:

1. Kisar cili merah, cili padi, asam jawa, belacan, garam dan serbuk perasa.

2. Kemudian perah limau nipis atau limau kasturi secukupnya.

3. Gaul rata dan sedia untuk dinikmati.

Info: Jika mahukan nasi yang lebih wangi, boleh mengukus nasi bersama daun pandan. Ia akan mengharumkan nasi serta mempunyai rasa lebih enak.

Kredit resipi & foto: Yatie Tie

kredit artikel : https://ift.tt/2KTg3eu

Sumber Begini Cara Yang Betul Dan Senang Jika Anda Ingin Masak Nasi Kukus Ala Gerai. Mudah, Cepat Masak & Tak Berkerak.Memang Menjimatkan!

0 Response to "Begini Cara Yang Betul Dan Senang Jika Anda Ingin Masak Nasi Kukus Ala Gerai. Mudah, Cepat Masak & Tak Berkerak.Memang Menjimatkan!"

Post a Comment