6 Resepi Kek Raya Aidiladha Dari Orang Dulu-Dulu Yang Sedap, Mudah Dan Buat Guna Marjerin Je.Begini Cara Dia...



Raya Aidiladha makin menghampiri. Pastinya anda tercari-cari resipi aneka kek mudah dan sedap yang boleh disajikan buat tetamu yang datang beraya. Antara yang boleh dicuba ialah aneka kek yang menggunakan marjerin ni. Walaupun tanpa mentega, rasanya tetap sedap dan jadi pilihan ramai. Jom cuba!


1. KEK PELANGI



BAHAN-BAHAN:

370gm marjerin
380gm gula halus
500gm tepung gandum
2 sudu teh serbuk penaik
8 biji telur
Sedikit pewarna merah, hijau dan kuning
2 sudu teh esen vanila


CARA MEMASAK:

 Pukul gula dan marjerin hingga kembang. Kemudian masukkan telur sebiji demi sebiji. Pukul sehingga adunan menjadi putih.
 Masukkan esen vanila dan kacau hingga rata.
 Masukkan tepung gandum yang telah diayak bersama serbuk penaik sedikit demi sedikit. Kaup balikkan hingga sebati.
 Bahagikan adunan kepada tiga bahagian. Warnakan setiap satu denganpewarna merah, hijau dan kuning.
 Tuang adunan secara berselang seli ke dalam loyang.
 Bakar adunan dalam ketuhar pada suhu 160C selama 45 minit.
Info chef: Minyakkan acuan dan tabur sedikit tepung agar kek tidak melekat dan senang dikeluarkan dari acuan.


2. KEK UBI KAYU



BAHAN-BAHAN:

280gm cawan marjerin
285gm cawan gula halus
5 biji telur
185gm cawan tepung gandum
1 sudu makan serbuk penaik
3 cawan parutan ubi kayu | diperah airnya
130gm susu pekat
1/2 sudu teh pewarna kuning
1 sudu teh esen vanilla
CARA MEMASAK:

 Pukul marjerin dan gula sehingga kembang. Masukkan telur sebiji demi sebiji diikuti parutan ubi kayu. Gaul rata.
 Masukkan tepung gandum secara berselang seli dengan susu pekat. Kaup balikkan.
 Akhir sekali, masukkan esen vanilla diikuti pewarn akuning. Kacau hingga sebati.
 Tuang adunan ke dalam acuan kek. Ratakan.
 Bakar pada suhu 160C selama 25-30 minit atau sehingga kek masak.
 Biarkan sejuk seketika sebelum dipotong.
Info chef: Selain marjerin, boleh juga menggunakan mentega.



3. KEK MARBLE KUKUS



BAHAN-BAHAN:

150gm gula halus
185gm tepung gandum
4 biji telur
3/4 sudu teh serbuk penaik
1/2 sudu makan ovalette | jika suka
1/4 sudu teh garam
7 sudu makan susu sejat
1 sudu teh esen vanilla
60gm marjerin cair
3 pewarna makanan pilihan



CARA MEMASAK:

 Panaskan periuk kukusan, griskan loyang dan alas menggunakan kertas minyak. Ketepikan.
 Pukul gula dan telur. Kemudian masukkan tepung gandum yang telah diayak bersama serbuk penaik, ovalette, garam, susu sejat dan esen vanilla. Pukul hingga kembang.
 Masukkan marjerin cair. Kacau perlahan-lahan sehingga adunan sebati.
 Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian dan warnakan.
 Tuang adunan berwarna secara berselang seli ke dalam loyang. Tutp permukaan loyang menggunakan aluminium foil.
 Kukus kek selama 45 minit atau sehingga masak.
 Sejukkan terlebih dahulu sebelum dipotong dan dihidangkan.


4. KEK SARANG SEMUT



BAHAN-BAHAN:

125gm tepung gandum | diayak
190gm gula pasir
90gm marjerin/mentega | dicairkan
180ml air suam
1/2 bungkus yis segera
5 biji telur
3 biji kuning telur
CARA MEMASAK:

 Gaul tepung bersama yis dan air suam. Gaul rata dan biarkan selama 20 minit atau sehingga mengembang.
 Pukul gula, telur, telur kuning dan marjerin cair. Kemudian masukkan ke dalam adunan tepung tadi. Pukul hingga sebati.
 Tuang adunan ke dalam loyang yang sudah di lenserkan dengan mentega dan sedikit tepung.
 Bakar di dalam ketuhar pada suhu 160C selama 35 minit atau sehingga masak.
Info chef: Pastikan adunan tepung dan yis benar-benar kembang sebelum dimasukkan bahan-bahan lain.



5. KEK SPAN



BAHAN-BAHAN:

125gm tepung gandum
130gm susu pekat
90gm marjerin
5 biji telur
190gm gula pasir
250ml air
1 sudu teh soda bikarbonat | diayak bersama tepung gandum
1 sudu teh esen vanila
CARA MEMASAK:

 Bagi menghasilkan gula hangus, goreng gula pasir di dalam kuali. Apabila gula cair dan berwarna agak kecoklatan, tuang air. Masak sehingga pekat. Ketepikan.
 Pukul telur hingga kembang. Masukkan marjerin , susu pekat dan esen vanilla. Pukul sebati.
 Kemudian masukkan tepung gandum yang telah diayak bersama soda bikarbonat. Gaul rata.
 Akhir sekali masukkan gula hangus sedikit demi sedikit sehingga habis. Gaul seklai lagi hingga semua sebati.
 Tuang adunan ke dalam acuan. Bakar pada suhu 160C selama lebih kurang 40 minit atau sehingga masak.


6. KEK PERMAISURI


BAHAN-BAHAN:

230gm marjerin
190gm gula halus
1/4 sudu teh garam halus
4 biji telur
250gm tepung gandum
1 sudu teh serbuk penaik
2 sudu makan susu tepung
1 sudu teh esen ros
Sedikit kismis | hiasan
CARA MEMASAK:

Pukul gula dan marjerin sehingga kembang. Masukkan telur sebiji demi sebiji. Pukul lagi hingga sekata.
 Kemudian masukkan esen ros, susu tepung dan garam. Tambahkan tepung gandum dan kaup balikkan dengan menggunakan senduk kayu.
 Susun acuan kertas di atas dulang pembakar, masukkan adunan dan letakkan kismis di bahagian atas kek.
 Panaskan ketuhar pada suhu 180C dan bakar selama 30 minit atau sehingga masak.

sumber artikel : https://ift.tt/2MscS22

Sumber 6 Resepi Kek Raya Aidiladha Dari Orang Dulu-Dulu Yang Sedap, Mudah Dan Buat Guna Marjerin Je.Begini Cara Dia...

0 Response to "6 Resepi Kek Raya Aidiladha Dari Orang Dulu-Dulu Yang Sedap, Mudah Dan Buat Guna Marjerin Je.Begini Cara Dia..."

Post a Comment